Ο ασθενής με οποιαδήποτε μορφή νεφρικής νόσου όπως χρόνια νεφρική ανεπάρκεια που δεν χρήζει αιμοκάθαρσης, οξεία νεφρική ανεπάρκεια, ασθενείς σε αιμοκάθαση, μεταμοσχευμένοι, υπερτασικοί πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένη διατροφή για την αποφυγή σημαντικών επιπλοκών όπως υπερκαλιαιμία, υπερφωσφαταιμία, κατακράτηση υγρών, αυξημένη αρτηριακή πίεση και περαιτέρω επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας.
Πιο συγκεκριμένα ο περιορισμός του άλατος παίζει νευραλγικό ρόλο στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και επιβράδυνση της νεφρικής νόσου ενώ συμβάλλει δραστικά στην μείωση της κατακράτησης των υγρών.
Οι πρωτεΐνες οι οποίες βρίσκονται περισσότερο στο κόκκινο κρέας, πουλερικά και ψάρι πρέπει να περιορίζονται σε κάποιο βαθμό ανάλογα με το βαθμό νεφρικής ανεπάρκειας.
Το κάλιο και ο φωσφόρος συνήθως πρέπει να περιορίζονται στα τελικά στάδια της νεφρικής νόσου με γνώμονα πάντα και τις εργαστηριακές εξετάσεις των ασθενών.
Στο παρόν νεφρολογικό ιατρείο δίδονται εξειδικευμένες διατροφικές οδηγίες ενώ γίνεται και εξατομικευμένη συνταγογράφηση διαιτολογίου με συγκεκριμένη ποσότητα θερμίδων, πρωτεϊνών, νατρίου, καλίου, ασβεστίου, φωσφόρου και υγρών που ο κάθε ασθενής, ανάλογα με το νεφρολογικό του ιστορικό και βαθμό νεφρικής ανεπάρκειας, θα πρέπει να προσλαμβάνει.