Ορισμός

Νεφρολιθίαση - Κολικός νεφρού

Νεφρολιθίαση ή ‘’πέτρα στα νεφρά’’ όπως κοινώς λέγεται   και που καλείται να αντιμετωπίσει πολύ συχνά ο Νεφρολόγος είναι η δημιουργία λίθων/πέτρας στους νεφρούς και στο αποχετευτικό σύστημα λόγω υπερκορεσμού ιοντικών στοιχείων.

Οι λίθοι μπορεί να είναι οξαλικού/φωσφορικού ασβεστίου, ουρικού οξέος, στρουβίτη και κυστίνης και ανάλογα με τον τύπο υπάρχουν διαφορετικά μέτρα πρόληψης για τυχόν υποτροπές.

Κολικός νεφρού ή πιο σωστά κολικός ουρητήρα είναι η κλινική κατάσταση που συμβαίνει όταν ένας λίθος από τους νεφρούς κατεβαίνει και ‘’σφηνώνει’’ στον ουρητήρα.

Τα συμπτώματα είναι έντονος, κολικοειδής πόνος αιφνίδιας έναρξης στην μέση ή στην κοιλιακή χώρα ή στην βουβωνική περιοχή ανάλογα με την θέση που βρίσκεται η πέτρα στον ουρητήρα και μπορεί να συνοδεύεται με ναυτία, έμετο και αιματουρία.

Διάγνωση

Η διάγνωση τίθεται από την κλινική εικόνα του αρρώστου, γενική ούρων, ακτινογραφία και υπέρηχο ΝΟΚ και για την εύρεση της ακριβής θέσης του λίθου απαιτείται ελικεοιδής αξονική τομογραφία χωρίς σκιαγραφικό (SpiralCT).

Θεραπεία – Πρόληψη

Η αντιμετώπιση συνήθως είναι συντηρητική με λήψη αναλγητικών, σπασμολυτικά των λείων μυϊκών ινών και α blockers καθώς και λήψης μεγάλης ποσότητας υγρών.

Οι ασθενείς με κολικό νεφρού έχουν αυξημένο κίνδυνο υποτροπών οπότε πρέπει να λαμβάνουν γενικά μέτρα πρόληψης όπως

  • Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υγρών ημερησίως
  • Περιορισμός λήψης άλατος στο φαγητό
  • Αποφυγή κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας πρωτεϊνών

Στους ασθενείς που έχουν 2 ή περισσότερα επεισόδια κολικού νεφρού θα πρέπει να γίνεται μεταβολικός έλεγχος για την ύπαρξη τυχόν διαταραχών όπως υπερασβεστιαιμία, υπερασβεστιουρία, υπερουρικοζουρία, υποκιτρουρίας και υπεροξαλουρία.

Η ύπαρξη κάποιας από τις ανωτέρω διαταραχές απαιτεί λήψη συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων και θεραπειών που μπορεί να αποτρέψει νέα επεισόδια κολικού νεφρού στον άρρωστο.