Ορισμός

Νεφρωσικό ΣύνδρομοΤο νεφρωσικό σύνδρομο χαρακτηρίζεται από λευκωματουρία >3.5 γρ/ημέρα σε συλλογή ούρων 24ώρου, οιδήματα (πρήξιμο) ακόμη και γενικευμένα σε όλο το σώμα, χαμηλή αλβουμίνη αίματος και σοβαρή διαταραχή λιπιδίων( μεγάλη αύξηση χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων).

Το νεφρωσικό σύνδρομο είναι μία σοβαρή κλινική κατάσταση που αν δεν αντιμετωπισθεί μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως υποθρεψία, λοιμώξεις, θρομβοεμβολικά επεισόδια και οξεία νεφρική ανεπάρκεια.

Τα αίτια του νεφρωσικού συνδρόμου είναι σπειραματονεφρίτιδες όπως νόσος ελαχίστων αλλοιώσεων που συναντάται περισσότερο στα παιδία και νέους ενήλικες, μεμβρανώδης σπειραματονεφρίτιδα, εστιακή τμηματική σπειραματοσκλήρυνση, μεμβρανουπερπλαστικό σύνδρομο, IgA νεφροπάθεια, διαβητική νεφροπάθεια κ.ά.

Διάγνωση

Για την διάγνωση απαιτείται ένας εξειδικευμένος εργαστηριακός έλεγχος αλλά η οριστική διάγνωση τίθεται με την βιοψία νεφρού.

Θεραπεία

Στη θεραπεία ο θεράπων νεφρολόγος θα πρέπει να αντιμετωπίσει συνοδές καταστάσεις του νεφρωσικού συνδρόμου όπως γενικευμένα οιδήματα, δυσλιπιδαιμία κ.ά. αλλά και να αντιμετωπίσει το γενεσιουργό αίτιο χορηγώντας την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή ανάλογα με το είδος σπειραματονεφρίτιδας που ο ασθενής έχει.